Lagning av kläder

Laga och bevara dina textilier

Lagning av kläder sparar både pengar och miljö. Att laga textil istället för att köpa nytt är ett utmärkt sätt att bli mer klimatsmart!

Målet med varje reparation är att den ska smälta in i textilen så mycket som möjligt, samtidigt som lagningen ska vara stark och hållbar.

Till mig kan du lämna in all slags textil för lagning. Jag utför också som en av få i Sverige så kallad konststoppning, en nästintill osynlig lagning av kläder eller vävnader.

Laga och bevara dina textilier för att rädda det ursprungliga hantverket till kommande generationer.

Laga textil och mattor

Lagning av kläder

Jag lagar hål och slitage både i vävda och stickade textilier.

Ändring av kläder

Jag utför även mindre ändringar av kläder som till exempel uppläggning av byxor med mer.

Mattor och väv

Jag reparerar alla typer av mattor och vävnader, exempelvis svenska röllakanmattor, ryamattor, trasmattor, allmogetextiler, orientaliska knutna mattor och kelim.

Typer av lagningar av kläder

Konststoppning – ”osynlig” lagning av kläder

Konststoppning innebär nästintill osynlig lagning av kläder eller vävnader. Lagningen ska så nära som möjligt ansluta sig till vävnadens material och struktur. Konststoppning är en specialistkompetens som bara ett fåtal i Sverige har.

Fix av hål i både vävda och stickade plagg

Hör av dig till mig om du vill ha hjälp med att laga hål och slitage både i såväl vävda som stickade plagg.

Ändring av kläder

Mindre ändringar av kläder som till exempel uppläggning av byxor med mera fixar jag. Hör av dig!

Skötsel av kläder och andra textilier

Lin

Tvätta linne i rikligt med vatten – proppa därför inte tvättmaskinen full. För att undvika brytveck är det bra att blötlägga viss typ av linne först och lägga in fuktiga plagg i maskinen. Tvätta inte i temperaturer över 60°C. Centrifugera sparsamt och torktumla inte.
För att bibehålla tygets glans rekommenderas att vädra och skaka gardiner, istället för att tvätta.

Förvara gärna linnetextil rullat eller variera vikningen så att brytskador på linnefibern undviks. Linne mår bäst av att förvaras på en mörk och torr plats. ’

Ylle

Det räcker långt med att bara vädra ylleprodukter i friska luften eftersom ull rengör sig själv med hjälp av luftens syre. Vid tvätt är det viktigt att använda tvättmedel anpassat till ull. Vissa enzymer i vanligt tvättmedel bryter på sikt ner ylle. Ulltvättmedel innehåller dessutom ofta återfettande ämnen, vilket gör att yllet kan behålla sin mjukhet och fräschör längre.

Ull klarar egentligen höga temperaturer, men det är viktigt att undvika hastiga förändringar av temperaturen. Tvätta därför för hand, eller på tvättmaskinens ullprogram. Det är också viktigt att inte bearbeta ull alltför mycket i tvätten. Lätt centrifugering är okej, men inte torktumling. Torka gärna liggandes och dra försiktigt i det när det är fuktigt för att behålla storlek och form.

Jag lagar även mattor

Har hunden bitit hål på mattan, eller har den slitits sönder på annat sätt så går det att fixa. Läs mer om hur jag lagar och reparerar mattor här

Vad kan jag hjälpa dig med?

Har du ärvt en matta som börjar trasas sönder i stadkanten? Eller har du en fin gammal ulltröja som blivit maläten? Jag utför lagning av alla slags textilier enligt konstens alla regler.

• Lagning av stadkanter, fransar och orientflätor
• Lagning av slitage på mattor
• Fodring och montering av hemtextilier
• Konststoppning – Osynlig lagning av kläder
• Mindre lagningar av kläder
• Mindre ändringar av kläder, såsom uppläggning av byxor

Kontakta mig för prisuppgifter eller om du har några funderingar!

Kontakta mig

[wpforms id=”301″]