Tips och råd för textil

Hållbart och miljövänligt

Här följer mina bästa tips för alla er som värnar om vår miljö och som samtidigt vill dra ned på kostnaderna för konsumtion. Läs om hur du skyddar du dina kläder och textilier mot angrepp från skadedjur, slitage eller andra skador och om hur du rengör och förvarar dem bäst.

Skydda textil, mattor och kläder mot angrepp av skadedjur och slitage.

Tips och råd för textil

Mattor kan hålla flera år

En matta av god kvalité håller under många, många år om den sköts på rätt sätt. Här kommer några tips och råd för dina textilier.

Tips och råd för textil – Rengöring av matta

Regelbunden dammsugning ökar mattans livslängd, eftersom det förhindrar smuts och grus från att tränga in i mattan vilket på sikt kan skada den. Dammsugning av knutna mattor ska göras medluggs. Dra inte munstycket fram och tillbaka! Dammsug helst inte över fransarna, alternativt mycket försiktigt inifrån och ut. Dammsug även golvet under mattan och mattans baksida minst en gång om året. Ett gruskorn eller annan liten ojämnhet under mattan kan orsaka hål. Var försiktig med dammsugare med roterande borste.

Skaka mattorna regelbundet men var försiktig med att piska dem. De kan lätt brista. Man kan istället vända mattan upp och ned och slå mjukt och försiktigt över mattans baksida för att få bort grus och damm.

Tvätta mattorna med ca 15 års mellanrum eller när de är smutsiga. En tvätt med jämna, men inte alltför täta, mellanrum kan förlänga mattans livslängd.

Vattenskador

Vattenskador kan uppkomma framförallt om mattan upprepade gånger blir blöt och inte torkas ordentligt. Ett vanligt misstag är att man ställer krukor med växter direkt på mattan, vilket kan leda till fuktskador. Ställ helst inte krukor med växter på dina mattor. Även om krukan och fatet är vattentäta bildas kondens undertill vilket kan skada mattan. Om du har krukor stående på mattor, se till att det finns luft mellan krukfatet och mattan. Det finns fat med små fötter att köpa.

Man bör också undvika att placera mattor på fuktiga golv, till exempel i källarutrymmen. Om mattan blir blöt är det viktigt att den torkas ordentligt så att den blir helt torr.

Blekning och slitage

Om möjligt, undvik att lägga mattan i direkt solljus eftersom färgerna kan blekas. Vrid och vänd på dem då och då för att jämna ut blekning, och även slitage. Om din matta är sliten och den ligger på ett ställe där den nöts mycket, kan det vara bra att flytta den till en plats där den får vara lite mer ifred.

Ett ojämnt golv kan göra att mattan slits i förtid. En mjuk underläggsmatta kan till viss del förhindra detta. Även en matta som är ojämn och har en tendens att bli bubblig mår bra av en sådan. En riktigt tjock matta behöver inte nödvändigtvis underlägg, utan endast om golvet är ojämnt. Tunna och mjuka mattor däremot bör alltid ha ett underlägg, liksom äldre, slitna och lagade mattor. Många mattor på ullvarp kan behöva en underläggsmatta. Dels för att de ofta är tunnare och dels för att de glider lättare än andra mattor. Även silkemattor och röllakansmattor mår bra av ett underlägg.

Tips och råd för textil – Förvaring av matta

Förvara inte mattor i fuktiga utrymmen eller där temperaturen fluktuerar som t ex på vinden. Det bör inte heller vara för mörkt och varmt, med tanke på skadeinsekter som trivs i sådana miljöer. Om de ska förvaras under en längre tid bör den tvättas och paketeras i ett skyddande hölje. Mattan måste vara helt torr innan den innesluts. Lägg den inte direkt på ett cementgolv, och se till att möss inte kommer åt den.

Restaurering och lagningar

Det är bra att laga sin matta i ett tidigt skede då den börjar gå sönder. Detta för att undvika större skador som är svårare och dyrare att åtgärda. Ofta är det sidorna – både lång- och kortsidor – som slits först, och om detta inte åtgärdas riskerar skadan att förvärras och äta sig in i mattan, och en eventuell lagning blir då betydligt mer omfattande. Hål, där varp och inslag gått sönder, bör också åtgärdas i ett tidigt skede.

Ytligt slitage kan ibland dock vara en del av mattans charm och är inte av lika stor vikt att göra någonting åt. Riktigt gamla mattor som värderas högt just p g a åldern kan man istället för att laga ”konservera”, exempelvis genom att sy ner skadan mot ett tyg. En sådan åtgärd blir dock inte lika slittålig som en lagning, och det är därför bra om mattan fortsättningsvis kan ligga på ett ställe där den inte nöts. Ett annat sätt, om luggen på en orientmatta är väldigt låg, är att brodera ”tillbaka” färger och mönster. Detta skyddar till viss del bottenväven i mattan. Det går naturligtvis också att knyta i nya knutar om man önskar det. Ett annat alternativ är att hänga upp mattan på väggen.

Är mattan sliten i sk slitveck, dvs partier som slits eftersom de sticker upp från resten av mattan, kan en sträckning vara bra att göra för att få bort de värsta ojämnheterna. Detta kan man få hjälp med på vissa tvätterier. Om en sträckning inte hjälper helt kan man göra en sk cut and shut för att få den att ligga slätt mot golvet. Man gör då ett snitt där man avlägsnar en bit av mattan för att sedan foga ihop den igen.

Vikta kanter och hörn måste åtgärdas för att inte mattan ska gå sönder. Ibland kan det fungera att pressa partiet från baksidan med ett ångstrykjärn och en fuktig trasa. Försök räta ut vecket så att mattan ligger slätt. Man kan behöva upprepa detta några gånger. Se sedan till att mattan är torr innan den läggs ut på golvet igen. Om det inte fungerar så lämna in mattan till en mattreparatör.

Har du ändå fått problem med din matta? Läs mer om hur jag lagar mattor

Tips och råd för textil

Skadedjur

Mal och pälsänger

Klädesmal är en glänsande gyllenbrun/”guldig” liten nattfjäril. Den är mindre än vad man kanske tänker sig – bara 12-14 mm mellan vingspetsarna. Fjärilen har en lite ryckig flygstil. Pälsmalen är i samma storlek, men denna är mer gråaktig i färgen. Det är malens larver som ger sig på material såsom textilier, och inte själva fjärilen. Malen trivs framförallt i varma, mörka och ostörda utrymmen.

Pälsängrar är brun-svarta skalbaggar som är ovalt avlånga till formen och mellan 3-6 mm långa. På samma sätt som för malen är det skalbaggens larver som kan skada textila material.

Klädesmal, pälsmal och pälsänger ger sig i första hand på proteinfibrer såsom ull, silke, dun och päls. Men de kan även ge sig på exempelvis bomull om denna har fläckar med proteinrikt innehåll.

Vanligt är att mal och pälsänger flyger in genom öppna fönster och dörrar, men de kan också finnas i gamla textiler, exempelvis second hand, och komma in i hemmet den vägen.

Tips och råd för textil – Undvik angrepp av skadeinsekter

  • Vid längre tids förvaring, se till att textilierna är rena, och gärna förpackade i täta emballage. Malen trivs bäst i otvättade textilier och lägger gärna sina ägg i dessa.
  • Titta gärna igenom undanlagda textilier regelbundet.
  • Förvara inte textilerna på för varm plats eftersom malen trivs på mörka och varma ställen.
  • Kontrollera second hand-textilier eller ärvda gamla möbler eller kläder att inte innehåller skadeinsekter innan dessa tas hem.
  • Använd gärna nät framför öppna fönster eller dörrar.
  • Vädra och skaka textilier med jämna mellanrum, och våttorka gärna skåpen de ligger i.
  • Tänk på att fågelbon och döda insekter eller djur ofta innehåller skadeinsekter såsom mal och pälsänger.
  • Dammsug även baksidan av mattor då och då.
  • Starka dofter kan fungera avskräckande på skadeinsekter. Man kan lägga in exempelvis röd ceder, lavendel eller apelsinskal i garderoberna.

Om du drabbats av angrepp:

  • Ta bort allt material larverna kan livnära sig på och städa grundligt. Var särskilt noggrann kring lister, springor och sprickor. Efter dammsugning, ta ur dammsugarpåsen direkt och lägg den i frysen i tre dygn innan den slängs.
  • Skaka och borsta av angripna textilier utomhus mycket noggrant. För att få bort larverna kan det krävas värmebehandling (minst +60°C) eller nedfrysning (ca -18°C i några dygn).
  • Införskaffa gärna fällor mot mal eller pälsänger.

Tips och råd för textil

Kläder, dukar, tyger etc.

Lin

Tvätta linne i rikligt med vatten – proppa därför inte tvättmaskinen full. För att undvika brytveck är det bra att blötlägga viss typ av linne först och lägga in fuktiga plagg i maskinen. Tvätta inte i temperaturer över 60°C. Centrifugera sparsamt och torktumla inte.
För att bibehålla tygets glans rekommenderas att vädra och skaka gardiner, istället för att tvätta.

Förvara gärna linnetextil rullat eller variera vikningen så att brytskador på linnefibern undviks. Linne mår bäst av att förvaras på en mörk och torr plats. ’

Ylle

Det räcker långt med att bara vädra ylleprodukter i friska luften eftersom ull rengör sig själv med hjälp av luftens syre. Vid tvätt är det viktigt att använda tvättmedel anpassat till ull. Vissa enzymer i vanligt tvättmedel bryter på sikt ner ylle. Ulltvättmedel innehåller dessutom ofta återfettande ämnen, vilket gör att yllet kan behålla sin mjukhet och fräschör längre.

Ull klarar egentligen höga temperaturer, men det är viktigt att undvika hastiga förändringar av temperaturen. Tvätta därför för hand, eller på tvättmaskinens ullprogram. Det är också viktigt att inte bearbeta ull alltför mycket i tvätten. Lätt centrifugering är okej, men inte torktumling. Torka gärna liggandes och dra försiktigt i det när det är fuktigt för att behålla storlek och form.

Har du ändå fått problem med dina kläder? Läs mer här om hur jag kan hjälpa dig att laga dina kläder