Lagning av mattor

Laga dina mattor

Lagning av mattor ligger mig varmt om hjärtat. Jag reparerar och renoverar alla typer av mattor och vävnader, exempelvis svenska röllakanmattor, ryamattor, trasmattor, allmogetextiler, orientaliska knutna mattor och kelim.

Stadkanter och långsidor på matta

Långsidorna, de så kallade stadkanterna eller langetterna – är viktiga att laga eftersom lagning motverkar fortsatt förfall av din matta. Kastningen runt stadkanterna skyddar inslagen som vänder runt de yttersta varptrådarna, om dessa går av så är det bara en tidsfråga till skadorna äter sig längre in i din matta.

Kortsidor på matta– fransar och orientflätor

Även mattans trasiga kortsidor är viktiga att åtgärda i tid så att skadan inte sprider sig vidare in i själva mattan. Det finns flera olika sätt att göra detta på. Det vanligaste sättet är att göra en så kallad stoppsöm längs kanten. Det finns olika tekniker, exempelvis kan man så en pärlsöm runt fransarna eller en helt osynlig söm. Ibland väljer jag att sy fast ett mattkantband som skydd. Dessa finns både i bomull och lin. Om en mindre del av franskanten är skadad så kan man återställa den saknade delen genom att ”fransa om” detta parti.

Lagning av hål och slitage på matta

Om hunden har bitit hål på mattan, eller mattan har slitits sönder på annat sätt så går det att fixa. Stora hål där både varp, inslag och eventuella knutar är trasiga eller borta är dock tidskrävande. Ett alternativ är att sätta en lapp på baksidan av mattan och sy ned hålet mot det. Det är tekniken som konserverare använder för att bevara värdefulla textila föremål utan att tillföra material utifrån. Denna typ av ”konservering” blir dock inte lika slitstark som en lagning.

Jag lagar även kläder

Konststoppning innebär nästintill osynlig lagning av kläder eller vävnader. Lagningen ska så nära som möjligt ansluta sig till vävnadens material och struktur. Jag lagar hål och slitage både i vävda och stickade plagg. Konststoppning är en specialistkompetens som bara ett fåtal i Sverige har. Läs mer om hur jag lagar kläder här

Lagning av mattor

Vad kan jag hjälpa dig med?

Har du ärvt en matta som börjar trasas sönder i stadkanten? Eller har du en fin gammal ulltröja som blivit maläten? Jag utför lagning av alla slags textilier enligt konstens alla regler.

• Lagning av stadkanter, fransar och orientflätor
• Lagning av slitage på mattor
• Fodring och montering av hemtextilier
• Konststoppning – Osynlig lagning av kläder
• Mindre lagningar av kläder
• Mindre ändringar av kläder, såsom uppläggning av byxor

Kontakta mig för prisuppgifter eller om du har några funderingar!

Kontakta mig

[wpforms id=”301″]